BBB CAROLINE VAN DER PLASVerkiezingsprogramma BBBBBB werkt op dit moment aan het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer verkiezingen op 22 november. U leest het programma binnenkort op deze website. Uit het verkiezingsprogramma van 2021 Centraal in het BBB-programma staat een eerlijk verhaal over voedselproductie in Nederland. Eerlijk voedsel kort gezegd. Uitgangspunt is het bestaansrecht van de Nederlandse voedselmakers. Want als we zo doorgaan, dan komt de dag dat de laatste boer hier het licht uit doet. En wat hebben we dan als alternatief? Niet alleen zal voedsel worden geïmporteerd uit landen waarvan we niet weten hoe het voedsel is geproduceerd en wat er allemaal in zit. Daarnaast zal het verdwijnen van de boeren uit ons landschap grote gevolgen hebben. Voor de economie, voor de werkgelegenheid, voor het landschap, voor de natuur, voor de bodem, voor de sociale cohesie en leefbaarheid op het platteland. Dat wil niemand. Dus de tijd was nooit rijper om nú in Den Haag het verschil te gaan maken. Voor boer én burger. Eerlijk voedsel resulteert kortom in een gezonde bodem, gezonde planten, gezonde dieren, gezonde boeren, gezonde burgers, een gezonde economie, gezond onderwijs en een gezonde maatschappij.
Eerlijk voedsel begint met een gezonde bodem. Boeren en tuinders weten als geen ander dat ze rentmeester zijn van de grond. Een gezonde bodem en een rijk bodemleven is essentieel voor de boer. Het is immers zijn inkomen en hij wil dat de consument veilig en gezond kan eten. Daarnaast wil de boer die bodem doorgeven aan de volgende generatie. Gezonde grond betekent gezonde producten.
Voor een goede balans is het wenselijk om door middel van bemesting de conditie op peil te houden. Uit kringloopoogpunt geschiedt deze bemesting bij voorkeur in de vorm van dierlijke mest en zonodig met gerichte inzet van kunstmest. Van roofbouw op de grond is hierbij geenszins sprake. Door akkerranden in te zetten voor bloemen wordt de bijenpopulatie beschermd, is bestuiving van de gewassen geborgd en wordt de aanwezigheid en ontwikkeling van natuurlijke bestrijders gestimuleerd en gefaciliteerd. BoerBurgerBeweging zal zich inzetten voor een gezond mestbeleid en zal de maatschappij duidelijk maken dat Mest niet ‘vies’ is, maar essentieel voor de voedselproductie en het bodemleven. De veehouderij speelt hierin een cruciale rol. Want: Geen dier geen gier. Geen boer, geen voer.
Actiepunten
Gezonde plantenGewassen kunnen groeien dankzij mest. Maar gewassen dienen ook beschermd te worden. Ziektes en plagen zijn een risico voor de oogst. Gewasbeschermingsmiddelen worden onterecht ‘landbouwgif’ genoemd. Hiermee wordt gesuggereerd dat de boeren de burgers vergiftigen, de grond doodmaken en insecten vernietigen.
BoerBurgerBeweging zal zich inzetten voor een goed Gewasbeschermingsmiddelen-beleid en zal ervoor zorgen dat het gif-frame wordt bijgesteld. Nergens ter wereld gaan boeren zo zorgvuldig om met GBM als in Nederland. Waar ik, als burger, zonder vergunning en kennis mijn moestuin mag bespuiten met middelen die ik niet ken, mag een boer helemaal niet spuiten als hij geen licentie heeft en geen cursussen heeft gevolgd. Laat staan dat hij de doses mag gebruiken, die ik in mijn tuin wel eens heb gebruikt…. Realiseer je: Noordwest Europa heeft sinds de komst van GBM nooit meer een hongersnood gehad. De burger heeft elke dag goed, veilig, betaalbaar en altijd beschikbaar voedsel op tafel. Door burgers op de juiste manier te informeren over het belang van GBM, zal het draagvlak toenemen. Uiteraard zetten boeren en tuinders daar waar mogelijk middelen met natuurlijke oorsprong en natuurlijke bestrijders in, in plaats van synthetische.
Gezonde dieren
Eerlijk voedsel komt voort van gezonde dieren. Minder dieren is niet per se een beter leven. En meer dieren is niet per se een slechter leven. Nieuwe stalsystemen geven meer ruimte aan koeien, varkens en kippen dan ooit tevoren. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen koeien in de winterperiode vast stonden aan kettingen en varkens en kippen in donkere, kleine hokken, met weinig ventilatie werden gehuisvest. Sinds 2009 is het gebruik van antibiotica in de veehouderij met 60 procent afgenomen, de ammoniak- en fijnstofuitstoot zijn sinds 30 jaar geleden met tientallen procenten gedaald. De varkenshouderij bijvoorbeeld reduceerde de ammoniakuitstoot sinds 1990 met 80 procent en fijnstof met 38 procent. Geen enkele sector behaalde zo’n hoge reductie. Gezonde dieren zijn vanzelfsprekend de basis voor veehouders om een inkomen te genereren; veehouders doen er dus alles aan om hun dieren zo gezond mogelijk te houden. Gezonde dieren, betekent gezonde boeren, een gezond inkomen en gezonde burgers. BBB zal zich inzetten om meer waardering te krijgen voor de inspanningen van de boer en zal zich sterk maken voor een goed verdienmodel voor bovenwettelijke inspanningen. Wij zijn niet tegen nieuwe wet- en regelgeving, maar wel als de boer voor alle kosten moet opdraaien. Wij weten zeker dat burgers best bereid zijn meer te betalen voor hun voedsel. Er wordt nu te gemakkelijk gezegd dat er geen dubbeltje bovenop de prijs kan. Niemand heeft het nog geprobeerd. Wij zullen dit wel doen. De tijd van Boer Betaal Alles is wat ons betreft voorbij. BoerBurgerBeweging zal zich actief inzetten om de inkoopmacht van de retailers te doorbreken en daarmee een gezonde bedrijfsvoering voor boeren en tuinders mogelijk te maken. In Duitsland kennen ze het Initiatieve Tierwohl. Supermarkten betalen daar mee aan de extra maatregelen die boeren nemen voor dierwelzijn en diergezondheid. Hoezo kan dat niet in Nederland? Wij nemen dit initiatief. Eerlijk voedsel komt voort van gezonde dieren. Minder dieren is niet per se een beter leven. En meer dieren is niet per se een slechter leven. Nieuwe stalsystemen geven meer ruimte aan koeien, varkens en kippen dan ooit tevoren. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen koeien in de winterperiode vast stonden aan kettingen en varkens en kippen in donkere, kleine hokken, met weinig ventilatie werden gehuisvest.. |
Contactgegevens |
Deel deze pagina |